Polymer ler - tips for begyndere

Lad os begynde med termer afklaring. Polymer ler er altså det samme som fimoler, polymer clay og ovn-hærdende modellervoks. Det originale navn er, som det er på engelsk, polymer clay, som blev oversat til dansk, og blev til polymer ler. Den mest udbredte type af polymer ler i Danmark, er altså Staedtlers produkt, der hedder FIMO, som blev så efterfølgende kaldt som fimoler. Det vil sige, at fimoler er et polymer ler, der laves af tyske Staedtler. Kort sagt, kære barn har mange navne! Derfor vil vi i nedenstående bruge skiftevis alle disse betegnelser. NemLiving.dk forhandler nemlig Staedtlers FIMO ler.


 Fimoler

Polymer ler er et yderst alsidigt medie, som er perfekt til begyndere og professionelle kunstnere. Det bedste ved fimoler er at nybegundere kan nemt få gode resultater, når man kender et par tips og tricks - du får dem i det efterfølgende materiale.


Forsegling af polymer ler - er det nødvendigt? hvornår?

Efter bagning forvandlers din fimoler kreation til en holdbar, vandafvisende plast med høj brudstyrke, der behøver ingen forsegling for beskyttelses skyld. Faktisk vil polymer ler tåle vand, vejr og slid bedre end nogen sealer. Sealeren vil bryde ned før selve leret!

Men nogle gange er det alliegevel en god idé at forsegle dine kreationer af polymer ler. Det er når du bruger glimmer pulveret, folie eller metal blad til at dekorere overfladen af din fimoler kreation, så bliver du nødt til at bruge en sealer til at beskytte dem. Det samme gælder hvis du har dekoreret leret med akryl maling og der er risiko for at malingen bliver skrabet eller gnidet ud.

Du kan også bruge en sealer når du ønsker at ændre glans niveauet af din polymer ler kreation. Du kan gøre det mere blankt eller mere mat ved hjælp af diverse sealere.

Til forsegling af din polymer ler kreation kan du bruge hvilken som helst vandbaseret lak. Mange mennesker foretrækker at bruge akryl lakker, der normalt bruges til at beskytte kunst malerier. Disse akryl lakker kan give glans, satin eller mat finish. 



Hvis polymer ler er begyndt at smuldre

Polymer ler kan begynde at blive smuldrende når det bliver gammel. Selvom det bliver lidt sværere at arbejde med smuldrende ler, så betyder det på ingen måde at leret er beskadiget og ikke kan bruges mere. Smuldrende polymer ler kan nemt blødgøres på flere forskellige måder:
  • man kan varme leret en smule (pas på, temperaturen ikke må være for høj så leret kan begynde at hærde)
  • det nemmeste er at placere pakket med fimoler i en lomme tæt på kroppen i ca.30 minutter
  • man kan også placere pakken med fimoler i en tætlukket pose, som bliver nedsænket i en balje med varmt vand fra vandhanen
  • polymer ler kan også blødgøres ved hjælp af et par dråber af mineralsk olie eller flydende ler. Du kan for eksempel bruge Fimo Mix Quick, eller en anden meget blød polymer ler.



Korrekt bagning

Alle andre tips om polymer ler kan undlades på nær dette! Korrekt bagning er altafgørende for resultatet! Fimoleret skal være bagt korrekt for at sikre at dit projekt vil være stærk, holdbar og flot! Hvis polymer ler ikke er gennembagt kan det resultere i brud og forkert bagning kan føre til farveændringer.



Det anbefales at kontrollere din ovns temperatur med et separat termometer, så man er sikker på, at den temperatur du indstiller er faktisk den temperatur, der bliver opnået. Bag altid dit projekt ved den temperatur, der anbefales af producenten, aldrig lavere. For fimoler er det mindst 110 grader og maks 130 grader. Lavere temperatur vil forårsage manglende gennemhærdning. Når din ovn er forvarmet så kan du starte tid og bage mindst lige så længe som producenten anbefaler (30 minutter for Fimoler fra Staedtler). Det er OK at bage længere! Faktisk er de fleste kunstnere enige om, at længere bagning fører til et stærkere slutprodukt.

Når din kreation er sat i ovn er det så en god idé at beskytte det mod farveændringer under bagning. Sørg derfor for at dække dit projekt inde i ovnen. Man kan for eksempel bruge to aluminiums forme, dem som man bruger til lasagner købte i supermakedet. Man lægger sine polymer ler kreationer i den ene og så bruger den anden forme som et låg. Formene fastspændes med for eksempel et kontor klemme af metal. Dette vil forhindre varmeelementerne i ovnen at "stege" din kreation.
 Papirklemmer kan bruges ved bagning af polymer ler





Maling på polymer ler

Brug aldrig neglelak til at farve, lave mønstrer eller tilføje glans til dit fimoler-projekt. Kemikalierne i neglelakken kan opløse polymer leret, så det får klistrende overflade. Brug aldrig maling eller sealer hvor man skal bruge specille kemikalier til at rense penslerne. 

Hvad skal man så bruge hvis man ønske at tilføje nogen farve eller et mønster til sit fimoler-kreation? Den simpel regel siger, at den maling der kan vaskes af penslerne ved hjælp af vand og sæbe er sikker til at bruge sammen med polymer ler. De fleste akryl malinger er derfor velegnet til at blive anvendt på overfladen af fimoler.






Polymer ler er sikkert produkt

Hvis du sidder og tvivler om er det nu så sikkert at bruge polymer ler, specielt når det skal bages i ovn, så kan vi forsikre dig, at polymer ler er blevet gennemtestet og er certificeret som ikke-toksisk materiale, der er godkendt til professionel brug og til hobby. At røre ved polymer ler og selv at bage det i sin ovn er dermed ikke farligt. Polymer ler er ikke en fødevare, så man selvfølgelig ikke skal spise det. Og det er ikke det rigtige materiale til at fremstille fødevaresikre elementer, du bruger, for eksempel, til at spise din mad med: tallerkerne, skeer, kopper osv. Men du behøver ikke at være bekymret over alle de uhyggilige historier du måske læser på internettet om gifitge dampe. Der er ingen giftige dampe ved polymer ler! Følg dog simple regler når du arbejder med polymer ler:
  • brug det rigtige værktøj
  • vask dine hænder når du er færdig
  • og lad være med at spise snaks mens du arbejder med polymer ler
Og nyd det!



Staedtler, der laver fimoler, anviser, at fimoler ikke må bages ved mere end 130 grader. Generelt for polymer ler gælder at det kan brænde ved temperatur over 170 grader. Hvis det nogensinde sker skal du slukke for ovnen, åbne alle vinduer og forlade rummet indtil luften bliver udskiftet. De sure gasser lugter forfærdeligt og er ikke gode for dine lunger, så undgår så meget det er muligt at indånde dem.  





Brug polymer ler af god kvalitet

Der findes flere forskellige mærker af polymer ler. Hvis du ønsker at få et godt resultat med dit polymer ler - projekt vil vi dog anbefale dig at holde til de kendte mærker, som Fimoler, Premo, Cernit, Kato, Pardo og Filani. Der findes også nogle polymer ler af ukendte mærke, som sælges som materialer til børns kreative leg. Mange af disse billige ler vil desværre give utilfredstillende resultater, da de mest egnet til børneleg og ikke kreative projekter.

Hvis du bruger et kvalitets polymer ler, for eksempel, fimoler, og alligevel oplever et brud så er det mest sandsynligt på grund af ufulstændig bagning og hærdning (læs afsnit højere oppe om bagning af polymer ler).





Opbevaring af polymer ler

Ved opbevaring af polymer ler er det meget vigtigt at du holder den væk fra varmekilder, der kan forårsage hærdning af polymer leret. Undgå at opbevare det nær radiatorer og varmeapparater, på hylder oved en lampe, eller i et varmt solrigt vindue.



Undgå også at støv eller kældedyrshår kan sætte sig på polymer leret. Det kan være en god idé at anskaffe sig en inddelt plastkasse, ligesom dem man bruger til håndarbejde. Lynlåsposer er også gode til at opbevare polymer ler og holde farvene adskilt. 
Billige lynlåsposer

Men vær omhyggelig og brug helst kun "ler-sikker" plastkasser til dit polymer ler. Hvordan vil du vide, om plastkassen er ler-sikker? Bare kig på bunden og prøv at finde et "recycle" nummer. Går efter nummer 5, dette er en lidt uklar plastik kaldet polypropilen der passer godt til opbevaring af polymer ler. Undgå skørt, klar plast med recycle nummer 6. Det er polysteren (den bruges for eksempel til fremstiling af engangs drikkeglas, der er klar, fast, men nemt går i stykke når man klemmer det), polymer ler vil med tiden opløse og smelte kassen lavet af polysteren. Polymer ler vil også opløse styrofoam, kaldet også som "flamingo" kugler. Så hold dit uhærdet polymer ler fra disse materialer. 




Polymer ler og andre kunstmaterialer

Polymer ler virker meget godt med andre kunstmaterialer og produkter du bruger til dine kunstprojekter. Du må gerne eksperimentere med glimmer, kridt, folie, akryl maling, blæk, farveblyanter, epoxyharpiks - alt dette vil give dig uendelige mulgiheder med dine polymer ler-projekter.




Så er det at komme i gang!

Mange nybegyndere er ofte bange for at gøre noget forkert. Men så længe du ikke brænde dit plymer ler eller gør den klæbrig med en maling fortynder, så er det virkelig svært at komme galt af sted med polymer ler! Du skal huske at polymer ler er et nyt og stadig udviklende materiale og at kunstnere verden rundt opdager nye måder at arbejde med det hver dag. Hver ny teknik, som en person har udviklet var, på et tidspunkt, ukendt og udokumenteret. Du må derfor mere end gerne prøve nye ting, nye materialer og teknikker i dine polymer ler - projekter. Her er det kun fantasien må sætte grænser!



Er du klar til at komme i gang? I denne blog finder du step-by-step vejledning til din alleførste fimoler-projekt.









Kommentarer

  1. Tak for en super gennemgang for brug af cernit.Jeg er ny i Cernit og har et spørgsmål jeg håber du vil hjælpe med.
    Når jeg har lavet de ting jeg vil,skal det så i ovnen med det samme,eller er der en "tidsfrist"

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag