Smykkesten

Turmalin

Mineralet turmalin er et silikat, der, ifølge wikipedia, består af aluminium, jern, magnesium, lithium, samt andre grundstoffer.

Turmalin andvendes bredt i smykke fremstillingen, og kun få andre ædelsten kan konkurrere med turmalin om den farverigdom, som er kendetegnet for turmalin. Turmalin krystaller fås i farver grøn, violet, rosa, rød, brun, blå, samt farveløs og sort, i alt i 50 farvenuancer! Ofte finder man turmalin krystaller hvor farven skifter i den samme krystal. De smukke turmalins farver, samt mineralets robusthed og slidstyrke gør at turmalin er særdeles velegnet som smykkesten.
 Halskæde med turmalin - sortArmbånd med turmlalin krystaller

De fleste forekomster af turmalin findes blandt andet i Brasilien, Madagaskar, Mozambique og på Ceylon.

Turmalin var ukendt i Europa indtil hollænderne tog det med sig fra daværende hollandsk koloni på Ceylon i starten af 1800. Og fra midten af 1800-tallet er turmalin bredt andvendt til smykkefremstillingen i Europe.

Navnet "turmalin" stammer fra singalesisk toramalli, som betyder "regnbue", med hentydning til alt den farverigdom af turmalins krystaller.


Turmalin er den eneste naturkrystal der har elektrisk felt. Turmalin krystaller oplades elektrisk ved opvarmning. Det vil sige, at hvis turmalin ligger og bliver varm i solen, vil krystallen tiltrække små papirstumper eller hår. Hollandske kolonister var de første, der opdagede dette egneskab. De brugte ubehandlede lange turmalin-krystaller som piberensere, da krystallerne kunne opsamle asken. 
I 1880 opdagede Pierre og Marie Curie at på overfladen af turmalin krystaller cirkulerer mikrostrøm 0,06 mA. Siden da kaldte man turmalin for "elektrisk sten".
Et andet egenskab af turmalin-krystaller er at de afgiver store mængder af negativt ladede ioner.  
 Runde øreringe med smykkesten turmalinØreringe med turmalin

På grund af disse egenskaber har turmalin meget gavnlig effekt på menneskekroppen. Når man bærer et smykke med turmalin, vil mikrostrøm fra turmalin-krystaller afbalancere kroppens egen biologisk strøm. De negativt ladede ioner giver os følelse af velvære, og har vist sig at være gavnlige for helbred, vores fysiske og psykiske tilstand: negative ioner kan hurtigt forbedre luftkvalitet i rummet, de stimulerer stofskifte, har beroligende og opfriskende effekt. Vi alle sammen kender den virkning og følelse, som skaber negativt ladede ioner i naturen: specielt efter tordenvejr i skoven er luften ekstra frisk. Dette skyldes at lyn producerer enorme mængde af negative ioner. Når man går en tur i bjergene, eller i nærheden af et vandfald, oplever man samme følelse af velvære.

Hos NemLiving.dk har vi et rigtig godt udvalg af smykker med turmalin, der er både armbånd, halskæde og øreringe. Alt er kvalitetsvarer, håndlavet i Italien med moderigtig design. Med disse smykker med turmalin får du ikke kun et smykke, der er til pynt, men som har rigtig god virkning på kroppen. 
 Halskæde med turmalin, støvet rosa





Onyks

Navnet onyks (eller onyx) stammer fra græsk "onyks" og betyder negl. Onyks er en variation af mineralet kalcedon, hvor lagene ligger parallelt i forhold til hinanden. Man finder onyks i flere forskellige farver: rødlig, brun, sort, hvid eller grå. Kalcedon er en variation af kvarts, dette er årsag til at onyks sten har krystallisk konsistens og udseende.

 Armbånd med sort onyks
Onyks blev brugt som smykkesten siden oldtiden i over næsten hele verden. I oldtidens Grækenland og i Rom brugte man sort onyks til fremstilling af buster af højt stående personer. Senere blev onyks i lysere farver anvendt til kameer.

Også siden oldtiden har man tilskrevet onyks helende, og nogle gange magiske egenskaber. Man siger, at onyks kan give kontrol over følelser og tanker, samt erkendelse og forståelse. Det anbefales at bære onyks når man ønsker at løsrive sig fra negative tanker, eller give slip på en bestemt person, sted eller ting.

Onyks kan beskytte bæreren mod ondskabsfulde besværgelser og hensigter, da det kan afvise negativt energi.
 Øreringe med sort onyks

Onyks bruges også til healing af hudproblemer, som solskodning eller åbne sår. Mange tror at onyks sten fremmer bærerens intuition og glæde, giver fysisk og psykisk styrke. Onyks forbedre ens koncentration og fokusering om specifikke opgaver. Derfor anvendes onyks også ofte i meditation, hvor den hjælper folk med at opnå balance i livet og åndelig forbindelse. 








Aventurin

Aventurin er et mineral af enten grøn, brun eller grå finkorns kvarts med indeslutninger af glimmer eller hæmatit. Navnet stammer fra italiensk "avventura", som betyder "chance, tilfældighed". Aventurin udvindes nu i Australien, Brasilien, Indien, Spanien, Chili og USA. Amerikansk aventurin var kaldt som "gold stone of Colorado". Grøn aventurin i Kina var betragtet som en hellig sten, og blev kaldt som "kejserens sten" - kejserens segl var lavet af grøn aventurin.
 Halskæde med grøn aventurin Armbånd af stof med grøn aventurin

Siden oldtiden har man tilskrevet aventurin diverse healende, samt andre egenskaber.
Det siges, at aventurin giver tro på livet, på Universet, den viser os at intet er umuligt. Man kalder grøn aventurin som "overflodssten", som "lykkesten", der hjælper på at opnå held med penge og med kærlighed - den får os til at vise tillid og åbne sig, fordi når man er åben for nye ting og har tillid, så har man også meget større chance for at der vil ske noget godt med én.

Grøn aventurin er god til meditation, den giver os lykkefølelse, glæde og lethed. Går du tungsidnet, så prøv at tage på et smykke med aventurin - den vil give dig tro på livet, åbne for livlysten, fordi aventurin stimulerer alt hvad er godt, lyst og positivt i os, og opsuger depressioner og tristhed.
 Øreringe med grøn aventurin, runde Øreringe med grøn aventurin, aflange


Aventurin er tildelt flere healende egenskaber. Det siges at grøn aventurin er god til hjertet og styrker synet, den mindske stress og forbedre det overordnede helbred og velvære, samt kreativitet.
 Armbånd med grøn aventurin




Ametyst

Smykkestenet ametyst er endnu en variation af mineralet kvarts. Der findes følgende farvevariationer af ametyst: fra bleg violet til purpur, kan være flerfarvet med klare eller gule krystaller. Man finder ametyster i Uruguay, Brasilien, Zambia, Namibia, Vestaustralien, Tyskland og i Rusland (Uralbjergene). Der findes også ametyster på Bornholm. Disse små ametyster er dannet af porevand og har meget bleg lilla farve.

Navnet stammer fra græsk "a-methystos", og betyder "ædru", og skyldes oldtidens græske tro om at ametyst skulle beskytte sin bærer mod beruselse. Ifølge den græske mytologi, vinens gud Bacchus blev rasende på mennesker og har lovet at det første menneske han møder vil han pudse vilde tigre og løver på. Det blev den smukke nymfe Ametyst Bacchus mødte først. Hun tjente jagtens gudinde Diana. Rasende tigre og løver var på vej mod nymfen, og hun har bedt Diana om hjælp. For at hjælpe nymfen forvandlede Diana hende i en smuk statue, af farveløs krystal. Da Bacchus så det, fortrød har om sin ed, og forsøgte at genoplive nymfen ved at hælde blå vindruens saft over statuen. Det hjælp ikke at genoplive nymfen, men statuen har ændret sin farve til den velkendte ametyst-farve, som ifølge legenden var samme farve som nymfens øjne.
 Halskæde med ametyster

I oldtiden Grækenland lavede man ofte vinglas af ametyster, fordi man troede at det vil hjælpe mod beruselse, og måske fordi vand i disse vinglas ligner vin, men ingen berusende virkning har. I Østen lagde man ametyst-krystaller i drikkeglassene af samme årsag.

Lidt mere historie. Ametyst var kendt af menneskerne siden oldtiden. Arkæologerne fandt talrige ametyst perler og amuletter ved stenalderstammernes lejre. Også siden oldtiden blev ametyst tillagt diverse åndelige, magiske og helbredende egenskaber. 

Ifølge ægypterne hjælper ametyst til at komme af med skyldsfølelsen, samt at bekæmpe angst. 

Tibetanske munke betragtede ametyst som Buddha's sten. Ifølge dem hjælper ametyst at opnå klarhed i tankerne.
 Øreringe med ametyster

Senere, i middelalderen blev ametyst til en "kongelig sten". Den blev brugt til udsmykning af kongekroner, sceptre, samt til smykker. Man finder beskrivelse af ametyst også i Biblen, og var bredt anvendt af kirken - kardinalerne bar en stor ring med ametyst. Dette skulle hjælpe dem at ikke blive "beruset" af magt, bevare klarhed i tankerne og modstå fristelserne. 

Ametyst var også meget anvendt til udsmykning af kirker, da det symboliserede fromhed og skulle, efter sigende, fremme cølibat.

Ametyst, som nævnt før, var tillagt mange forskellige egenskaber:
  • den har rensende effekt på både krop og sjæl
  • giver klarhed i tankerne
  • anbefales til visualisering
  • løfter os mod den åndelige verden
  • hjælper at træffe de rigtige beslutninger
  • virker beroligende og hjælper mod stress og søvnløshed
  • hjælper at træffe de rigtige beslutninger
  • hjælper mod afhængighed
  • god for mave og tarm
  • lindrer hudproblemer, hovedpine og sænker feber
  • afskærmer mod negative energier
 Øreringe med ametyster, runde

I gamle dage var ametyst næsten ligeså dyrbar som diamanter, men i vores tid, efter man har fundet flere kilder af ametyster, faldt prisen i takt med større udbud på markedet.





Rosakvarts

Rosakvarts er, som navnet antyder, en variation af kvarts, med krystaller i lyserød farve. De største forekomster af rosakvarts findes i Brasilien, rosakvarts af den bedste kvalitet findes i Madagaskar, og ellers finder man rosakvarts i USA, Japan, Indien, Namibia, Rusland, Frankrig, Østrig, Polland, Tyskland og Schweiz.  
 Øreringe med rosakvarts

Rosakvarts, ligesom mange andre mineraller, blev tildelt diverse helbredende og magiske egenskaber siden oldtiden. 

Ifølge den græske mytologi, var rosakvarts givet til menneskerne i gave af kærligheds gud. Og siden oldtiden symboliserer rosakvarts kærlighed og frugtbarhed. 
 Armbånd med rosakvarts

Energien af rosakvarts krystaller frigør os fra bekymringer og gør os mere frygtløse, åbner hjerte og sjæl. Den udstråler blide vibrationer af kærlighed og opsluger dårlige og skadelige energier. Rosakvarts forbedrer harmoni og balance i forholdet, styrker emotionel forbindelse mellem partnere. 

Rosakvarts styrker vores tro i egne evner og muligheder, hælper på at tilgive sig selv samt andre, og på den måde hjælper den til at vi kan åbne sig til nye venskaber og kærlighed. 

Også helbredende egenskaber af rosakvarts er målrettet hjerte. Det siges, at rosakvarts: 
  • har god virkning på blodkar, forbedrer blodcirkulation
  • forbedrer stofskifte
  • forbedrer frugtbarhed 
  • god mod uren hud og akne
  • mindsker hovedpine og træthed i øjnene
  • hjælper mod søvnløshed, når den bliver lagt under hovedpuden
 Armbånd med rosakvarts og stof






Bjergkrystal

Bjergkrystal er en gennemsigtig, og som regel uden farve, variation af kvarts. Rene, uden defekter bjergkrystaller er sjældne og har stor værdi. Udover farveløse bjergkrystaller, findes der også gule, blå, røgfarvede, sorte, samt bjergkrystaller med farvespil.
 Armbånd med blå bjergkrystaller   Armbånd med bjergkrystaller

Bjergkrystaller findes næsten over hele verden.

Bjergkrystal anvendes til fremstilling af smykker, i industrien, samt i pyntegenstande: lysekroner og lign. 

Bjergkrystal, ligesom andre smykkesten, har lang historie. I antikkens Grækenland og Rom brugte man bjergkrystal til fremstilling af stempler og segl, drikkeglas og skåle, samt smykker. Oldtiden grækere og romere brugte linser lavet af bjergkrystal til at tænde ild ved templerne. 

Ligesom mange andre smykkesten blev bjergkrystal også tillagt diverse magiske og helbredende egenskaber. Bjergkrystal, hvis den holdes i hænder, bliver ikke varm og forbliver kold. Derfor, og også fordi, bjergkrystaller findes hovedsageligt i bjergene, hvor der altid sne, troede oldtidens grækere at bjergkrystal var forstenet is, herfra stammer navnet: "kristallos" betyder "is" på græsk. I Japan troede man også af bjergkrystal var dragens tilfrosset åndedræt. I zoroastrismen mente man af himmel bestod af bjergkrystaller. 

Kugler lavet af bjergkrystal bruges af synske personer over hele verden. Disse krystalkugler blev brugt som hjælpemidler til meditation og koncentration af spåmænd i oldtidens Kina og Indien, Grækenland og Rom, og senere i Japan, Amerika samt Europa. Billeder af fortid og fremtid kan aflæses af kuglen - stil krystalkuglen i et mørkt rum og lad en lysstråle at ramme kuglen så krystalkuglen bliver fyldt af lys. Vær tålmodig og koncentrer dig, så vil du se alt hvad der har din interesse.

 Armbånd med blå bjergkrystaller og stof
Rene og gennemsigtige bjergkrystaller symboliserer stadigvæk enkelthed og ærlighed med hensigter, jomfruelighed og bestandighed.



  • Det siges, at bjergkrystaller påvirker hele kroppen, at de overfører kosmisk energi, tilfører lys og borteliminerer skadelige energier, miljøpåvirkninger og vibrationer, kan trække sygdomme og negative tanker ud af kroppen
  • Bjergkrystaller forbedrer bærerens evner, blandt andet intuition, samt evnen til at bygge ærlige og vendskabelige forhold til andre mennesker
  • stimulerer tankeevner, hjælper at koncentrere sig om opgavene, forbedrer hukommelse
  • bjergkrystal under hovedpuden vil hjælper imod mareridt om natten
Bjergkrystal giver ejeren held og kærlighed, livsglæde og ro i sjælen. Hjem med bjergkrystaller vil opleve velstand og ejeren vil undgå diverse ulykker.


















Kommentarer

Populære opslag